Sociaal Veilige Sportcultuur

30/5/2024

Iedereen heeft recht op een sociaal-veilige sportomgeving, waarin sporters zich welkom voelen. Ook ToerFietsClub (TFC) Noordwijk heeft aandacht voor een veilige en positieve sfeer waarin we blijvend plezier beleven aan onze sport en onszelf kunnen zijn. Van de gemeente Noordwijk ontvingen wij als blijk van waardering voor onze inzet om een sociaal veilige fietsclub te willen zijn, een bijzondere erkenning.

Op 27 mei jl. verraste de gemeente Noordwijk onze vereniging met een mooie standaard en certificaat voor het voldoen aan de criteria die horen bij een bewust gekozen sociaal veilige sportcultuur.

Het is soms voor sportverenigingen lastig om ongewenst gedrag te voorkomen of te handelen wanneer zich dit voordoet. Dat is voor ons niet anders. Samen met de NederlandseToerFietsUnie (NTFU), NOC*NSF en het Sportbedrijf Noordwijk zijn opleidingen gevolgd, procedures opgesteld en is het beleid gecommuniceerd met de leden. Voor het discreet melden van grensoverschrijdend gedrag heeft onze vereniging twee Vertrouwenscontactpersonen (VCP’s).

Sportbestuurders van ook andere verenigingen ontvingen als dank en waardering voor hun inzet uit handen van wethouder Dennis Salman de standaard en certificaat. Fluks Korfbal, Voetbalvereniging Van Nispen, Noordwijkse Hockey Club, Noordwijkse Golfclub, Atletiekvereniging Noordwijkerhoutse Strandlopers, Voetbalvereniging Noordwijk, en Handbalvereniging Northa hebben eveneens het project Sociaal Veilig Sportklimaat op orde gebracht. Het zijn wederom acht verenigingen van de 70 aangeschreven verenigingen op het gebied van sport & cultuur. Zestien verenigingen voldoen nu aan het criterium Social Veilig, 20 andere verenigingen zijn nog in actie.

.

ONZE PARTNERS