Rampjaar 1672 - route rond Zwammerdam en Bodegraven

15/8/2023

Het afgelopen jaar is op veel plaatsen in Nederland het Rampjaar 1672 herdacht. Het is namelijk 350 jaar geleden dat een Engelse Zeevloot, 2 Duitse Vorsten en de Franse Zonnekoning Lodewijk XIV met een leger van 120.000 soldaten vanaf Lobith ons land binnenviel.

Het volk was redeloos, de regering radeloos en het land leek reddeloos. Om de vijand de pas af te snijden liet de jonge stadhouder Prins Willem III in de zomer van 1672 de dijken doorsteken: de Oude Hollandse Waterlinie ontstond.Het Franse leger was verrast en bleef steken bij de stad Woerden. Het water bleek te diep voor hun karren en paarden en was te ondiep voor boten.

In december 1672 ging het vriezen, waarop een leger van 8000 Fransen en 900 paarden zich vanaf de Woerdense Verlaat op het ijs waagden richting de Meije. Zo konden ze de Wierickerschans bij Bodegraven en de Molkerschans bij Nieuwebrug te omzeilen.

Gelukkig voor de vluchtelingen en de Hollandse regering in Den Haag ging het op dat moment juist dooien met als gevolg dat het halve Franse Leger door het ijs zakte. Ons kleine Staatse Leger was namelijk al gevlucht naar het Fort Gouwsluis bij Alphen.

Via Zwammerdam en Bodegraven heeft het Franse leger zich toen langs de Oude Rijn al moordend weer teruggetrokken naar WoerdenDe Fransen hebben de zomer van 1673 ons land verlaten, een puinhoop achterlatend.

Dit verhaal heeft wegkapitein Gert Cramer geïnspireerd een fietstocht te maken met een stop bij Schans Altelaat, Fort Wierickerschans en Fort Gouwsluis.

Op die historische plaatsen heeft hij uitleg gegeven over onze Vaderlandse Geschiedenis. De dooi na de Kerst van 1672 heeft er voor gezorgd dat wij nu geen Frans spreken. Een fietstocht van 100 km met koffie bij de Buck in Boskoop heeft sommige TFC leden veel wijzer gemaakt.

ONZE PARTNERS